יום שלישי, 25 בינואר 2011

שיעור הרמוניה 1.


ת י א ו ר י ה    ה ר מ ו נ י ה  - שיעור 1.



התיאוריה של המוסיקה היא עניין לא מורכב מתמטית. מורכב פחות משליטה באייפון. העניין הוא, שהתיאוריה הרמוניה של המוסיקה היא הרבה יותר ממתמטיקה.   
הבנת עמוקה של הרמוניה היא הבנת היחסים המורכבים של הצליל הבודד עם העולם. בדיוק כמונו. נניח שצללינו-גיבורנו הוא הצליל דו, אז הוא לא אותו דו בסולם דו מז'ור ודו מינור, הוא לא אותו דו כצליל שני בסי במול, שלישי בלה וכולה...הוא לא אותו דו כשהוא ה 1 במשולש, ה 3 או ה 5, הוא לא אותו דו כשהוא זר מאיים ונחווה כעוין לסולם סי מז'ור...הוא לא אותו דו כשהוא און ביט, אוף ביט, ברבע הראשון או השני, באוקטבה ראשונה או שנייה, מנוגן ברכות או עוצמה...וכולה... בדיוק כמונו, הוא חלק במערכות רבות בין אם הוא רוצה בזה ובין אם לא – אתה שייך למין, נולדת בתקופה, על כדור הארץ, אתה חלק מעם, מדינה, עדה, עיר, מעמד חברתי, תפיסת עולם, משפחה, אחים אחיות הורים סבתא סורגת...ואולי אפילו אוהד הפועל.  
לימוד הרמוניה כולל הבנת היחסים של הצליל עם כל המערכות המקיפות ומשפיעות עליו. כדי להתייחס אליו נכון אנחנו עושים לו אנליזה.הבנת המורכבות הזאת תלויה בידע תיאורטי בסיסי והכרחי -  את הידע הזה כינסתי ב 12 נקודות הרשומות מטה.
המלצה חמה: אל תסתפק בידע בסיסי...אני הסתפקתי בו כי...בלוג.
לאחר שתדע אותם יהיה אפשר להתחיל את המסע הארוך ללימוד הרמוניה.
הדרך שבה אני מלמד הרמוניה היא לא היררכית. אנחנו נהרמן קטעים קצרים. מלודיות של 8 עד 16 תיבות. ונלמד את מה שיש ללמוד בהקשר של הקטע המסוים שפגשנו.
אתה מוזמן להרמן ולשלוח לי את האקורדים במייל...





הנושאים:

נושא 1. סולמות...מזה בעצם...

התיאוריה של המוזיקה המערבית, שהתחילה אצל ידידנו פיתגורס מאתיים שנה לפני הספירה, מחלקת את האוקטבה לסדרה של 12 תווים, שבהם ניתן להשתמש על מנת להלחין יצירות שונות. הסדרה של 12 התווים נקראת 'סולם כרומטי' שבו המרווח שבין 2 תווים עוקבים הוא חצי טון או טון. מסדרים מרווחים מסוימים על פי דפוסים מסוימים - מייצרים סולם. אפשר לראות סולם כמאגר צלילים הדומה לקבוצת כדורסל, מאגר שחקנים שרק 5 מהם נמצאים על המגרש.  
יוצא שלכל סולם יש את המבנה שלו. או הנוסחא שלו. הנוסחא של סולם מז'ור היא כמו הצלילים מדו עד דו   - טון, טון, חצי טון, טון, טון, טון, חצי טון.
לאחר שאנחנו יודעים מה הנוסחא של סולם אנחנו יכולים לנגן אותו מכל צליל ובלבד שנשמור על הנוסחא – סדר המרווחים שלו. כך יוצא שלכל סולם מלבד הסולם ה"מקורי" דו מז'ור, יש צורך להגביה (נקרא דיאז מסומן # ) אן להנמיך ( נקרא במול מסומןb ) צליל יחיד או אפילו ששה צלילים כדי להתאים לנוסחא.
מטעמיי נוחות "סדרו" את הסולמות לפי סדר שבו לכל סולם נוסף יש את הדיאזים שהיו לקודמו פלוס עוד דיאז אחד. סדר הנקרא מעגל הקווינטות ( קווינטה – חמישה צלילים במרווח של שלוש וחצי טון ). ובסדר שבו לכל סולם נוסף יש את הבמולים שהיו לקודמו פלוס במול נוסף. סדר הנקרא מעגל הקוורטות ( קוורטה – ארבעה צלילים במרווח שניים וחצי טון ).
הסולמות המז'ורים ( עם דיאזים ובמולים ) – מאורגנים במעגלי הקווינטות והקוורטות.
דו   –  אין דיאזים
סול  – פה#
רה   – פה#  דו#
לה   – פה#  דו# סול#
מי   – פה#  דו# סול# רה#
סי   – פה#  דו# סול# רה# לה#
פה#– פה#  דו# סול# רה# לה# מי#

דו   –  אין במולים
פה   - bסי 
bסי  - bסי  bמי 
bמי  - bסי  bמי  bלה 
bלה  - bסי  bמי  bלה  bרה 
bרה  - bסי  bמי  bלה  bרה  bסול 
bסול - bסי  bמי  bלה  bרה  bסול  bפה

נושא 2. אקורדים...מזה בכלל?

 המוסיקה הכי עתיקה שאנחנו באמת יודעים איך היא נשמעת היא מאזור המאה ה 7 בזכות האפיפיור גריגוריוס הגדול. מוסיקה שיש לה אוהדים עד היום ונקראת גריגוריאנית. בשנות השמונים יצא תקליט של מוסיקה גריגוריאנית על רקע של מכונות תופים וסינטים-פדים-שטיחים היה להיט ענק. גריגוריוס התהפך בקברו. לא לילד הזה פילל כשהנחה את המוסיקאים בכנסיות ליצור מלודיות המחוברות בכל צליל להברה, ללא קפיצות בקצב או במרווחים שבין הצלילים.
מאז המאה ה 7 עד הרנסנס במאה ה 12 חלו התפתחויות בעיקר בתחום המלודי. עד ש...נזיר צעיר שהגיע לאיטליה מאקורדיסטן המציא את האקורד. הוא חילק את הכנסייה לשלוש קולות – שני צלילים באוקטבה וצליל נוסף הקווינטה. הרומאים לא התבלבלו ותלו אותו. עשרים שנה מאוחר יותר, באנגליה, הסבא של הסבא של הסבתה הסורגת של ג'ון לנון המציא את החלוקה לאוקטבה וצליל טרצה נוסף...הכדור חזר לאיטליה...הסבתה של קלינט איסטווד חיברה את הקווינטה והטרצה והאוקטבה ויצרה את האקורד.

מבנה האקורדים ה"גזורים" מתוך הסולמות המז'וריים. 

*   אקורד מז'ור מורכב מ :         2 טון     +    ½ 1 טון   
*   אקורד מינור מורכב מ :        ½ 1   טון +    2 טון      
*   אקורד מוקטן מורכב מ :     ½ 1 טון     +    ½ 1 טון   

סדר הופעת האקורדים בסולם מז'ור.
             C     Dm     Em            Am       Bdim

נושא 3. מינור...מה הסיפור שלה?

מז'ור זה בן. מינור זה בת. זו ההרגשה שלי לגביהם.
המז'ור פשוט יותר. יש לו את שבעת הצלילים שלו ואיתם הוא עושה מוסיקה שמחה ומסתיר את העצבות שלו.
סולם מינור. הרבה יותר מורכבת. ולרוב יותר מלנכולית. 
המז'ור והמינור הנמצאת טון וחצי נמוך ממנו הם בני זוג. 
דוגמא: בת זוגתו של מר דו מז'ור היא גברת לה מינור

למינור יש לה שלוש גרסאות. מינור טבעי הדומה למז'ור רק מתחילה בצליל השישי שלו...ומינור הרמוני הדומה למינור רק עם צליל שביעי מוגבה...ומינור מלודי עם צליל שישי ושביעי מוגבה.
כמובן שלכל אחד מהמינורים יש את סדר האקורדים שלה.
סולם מז'ור -  הסולמות המינוריים כמו מתחילים מהאקורד השישי של בן זוגם המז'ורי

                            C    Dm     Em       F     G      Am       Bdim
מינור טבעי –
    Am   Bdim      C    Dm     Em       F     G      Am       
מינור הרמוני –
    Am   Bdim      C    Dm     E          F     G      Am       
מינור מלודי –
    Am   Bdim      C    D        E          F     G      Am       
חשוב להבין:

כששיר הוא בסולם מינור, הוא לא במינור טבעי, או הרמוני או מלודי, הוא משוטט בין שלושת הסולמות בהתאם לצרכים של המלחין או המאלתר.
הערה קטנה:
אחד המאפיינים של הביטלס הוא שימוש נרחב ב"מיקסטורה" - מיקס בין האקורדים של המז'ור והמינור. או השאלת אקורדים מהסולם המינור לשיר בסולם מז'ור. 
מסתבר שהביטלס כבר ניבאו את הולדתו של הגבר החדש...
ההתנהגות הזו הפכה לכל כך מקובלת שלדעתי אפשר כבר לומר שהשיר הוא בסולם דו...לא דו מז'ור או דו מינור...אלה דו...לפעמים מז'ור לפעמים מינור...
להת' בפוסט – הרמוניה 2.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה